• Maruka

Ceremonia Ceaiului in stilul celor 5 Elemente

Actualizată în: 20 Febr. 2020

Incep prin a va spune ca Ceremonia Ceaiului este o practica straveche, folosita initial de samani (vindecatori), apoi de calugari si preluata de medicina traditional chineza, cu intentia de a vindeca.


Este o practica de meditatie si de prezenta autentica, ce aduce beneficii uimitoare prin atingerea celor 3 straturi ale existentei noastre, minte, corp, spirit.


5 Elemente, isi pune amprenta in Ceremonia Ceaiului atat intr-un mod subtil, prin intentia de vindecare, cat si evident, prin prezenta fizica a elementor in ritual.Stilul celor 5 Elemente se aplica in toate ramurile metafizicii chineze.


QiGong, Tai Chi, Acupunctura, FengShui, Astrologie Chineza(BaZi), sunt doar cateva din practicile bazate pe aceasta teorie, toate, avand ca punct comun, echilibrul fizic, mental, emotional si spiritual.


Astazi va voi povesti despre Ceremonia Ceaiului si asocierea cu cele 5 Elemente.


Este o practica pe care o fac zilnic pentru a-mi darui un moment de prezenta... eu cu mine si cu bolul meu de ceai sau cu familia, cu prietenii mei, cu oameni deschisi sa experimenteze o altfel de meditatie. Practica in care, toate simturile devin prezente, corpul se sensibilizeaza, devenind astfel un simplu observator al momentului si al timpului ce parca se opreste in loc, pret de multe minute.


Lemnul, este asociat cu primavara si reprezinta cresterea si creativitatea... copilaria noastra. Lemnul este dinamic, este flexibil, iar energia lui este expansiva, personalitatea vibranta a acestuia putand fi observata atat in corp, cat si in toate celelalte arii de manifestare ale vietii noastre.

Gustul asociat lemnului este acru. Organele asociate, sunt ficatul si colecistul.


In Ceremonie, lemnul este reprezentat de frunzele de ceai.


In ciclul de generare al elementelor, lemnul este elementul care produce si hraneste focul.


Focul, este regele nu-i asa, este energia care ne pune in miscare, este energia catalizatoare.

Reprezentat de anotimpul vara. Focul este ‘in your face’, nu ai cum sa nu-l simti sau sa nu-l vezi pentru-ca el vine cu constientizare.

In Ceremonia Ceaiului, focul are rol catalizator, scoate esenta din frunzele de ceai, dand licorii, puterea de a vindeca.


Gustul asociat este amar, organele reprezentate sunt inima si intestinul subtire. Focul are un rol important in vorbire, in felul in care ne exprimam emotiile, dar si in felul in care suntem impactati de acestea,


Focul hraneste Pamantul, iar pamantul este cel ce ne ofera stabilitate, hrana emotionala, sentimentul de... sunt in siguranta. Acesta se regaseste fizic in Ceremonia Ceaiului prin boluri, ceainic, materialul din care sunt facute acestea fiind compus din lut, pulbere de fonta si clei, iar in plan emotional, prin centrare, prezenta, focus, prin hrana si caldura pe care o aduce ceaiul corpului nostru.

Gustul asociat pamantului este dulce, iar organelele asociate lui sunt splina si stomacul. Pamantul este liantul, prin el se face trecerea catre fiecare anotimp/element si este reprezentat de ultima luna a fiecarui sezon.


Pamantul are un rol important in felul in care ne simtim, in starea de echilibru, stabilitate si iubire de sine. Acesta vine cu sentimentul de acasa, sunt in siguranta, sentimente de implinire si bucurie.


Pamantul produce Metalul, sensul vietii. Asociat cu toamna, in sens metaforic poate fi asociat cu ‘culegerea roadelor’. Autoritatea si organizarea fiind caracteristici importante ale lui, Metalul vine cu invatarea lectiilor de viata si lasarea in urma a celor ce nu ne mai sunt de folos. Organele asociate sunt plamanul si colonul, iar gustul este astringent.


Metalul produce elementul Apa. Aceasta are legatura cu regenerarea, cu misiunea noastra, cu intelepciunea si cu vointa de a ne fi manifestat.

Apa este 'The mother of Tea', este elementul ce hraneste lemnul, inchizand ciclul de generare al celor 5 Elemente.

Organele asociate elementului Apa sunt rinichi si vezica urinara. Gustul asociat este sarat, iar anotimpul prin care este reprezentat, iarna.


Apa reprezinta esenta, reprezinta vechiul si noul, Yinul in forma lui maxima de manifestare, unde samanta Yangului incepe sa creasca, dand viata unui nou inceput.


Inchei si las deschisa totodata aceasta calatorie, cu un citat din Osho:


"It is called a tea ceremony, not tea drinking. It is not a teashop or a café, it is a temple. Here, ceremonies happen. This is only symbolic. In the whole of life, around the clock, you have to remember that wherever you are it is a holy land and whatever you are doing it is divine."


Namaste,

Maruka


#ceremoniaceaiului #silence #cele5elemente #5elements #simplicyTEA #sereniTEA


109 afișare0 comentariu